Kauno mokykla-darželis „Rūtelė”

Prisimenant M. K. Čiurlionį

  • Paskelbta: 2012-02-08

Kai kūnas subyra i dulkes, dar lieka gyventi taurus vardas. Šių minčių reiškėjas F.Šileris. Manau tai gali apibūdinti M.K.Čiurlionio asmenybę. Eina praeitin 2011-ieji metai, kurie pasaulyje buvo skirti M.K.Čiurlioniui. Tai data, kuri žymi 100 metų nuo genijaus mirties. Genijus – tai aukščiausią kūrybinę galią įkūnijantis individas. Jis buvo žymus kompozitorius, dailininkas, atlikėjas apdovanotas ne vienu talentu. Apie M.K.Čiurlionio  indėlį ir svarbą pasaulinei kultūrai žino beveik kiekvienas lietuvis. Jo muzika skamba pasaulinio garso salėse, o paveikslais gėrisi žmonės atvykę iš atokiausių žemės kampelių.

Sužinoję apie projektą ir sulaukę nuostatų „Juodai baltas raidynas M.K.Čiurlionio kūrybos motyvais su priešmokyklinio ugdymo grupės ugdytiniais  nutarėme prisijungti. Norėjosi plėtoti vaikų meninius ir pažintinius gebėjimus, ugdyti pilietiškumą, pagarbą tautos kultūrai ir menui. T.y. patobulinti bendrąsias ir bendrakultūrines kompetencijas.

Šiems tikslams realizuoti, susipažinti su  M.K.Čiurlionio asmenybe, jo kurtais paveikslais, kurta muzika, pieštomis raidėmis, kurios puošdavo knygų viršelius (M.K.Čiurlionis laikomas kaligrafinio knygų meno viršeliuose, atvirukuose lietuvių dailės pradininku, nes šimtmečiais tai buvo kaip žmogaus individualybės ir kultūringumo ženklas) į grupę pasikvietėme menotyrininkę, muziejininkę,  M.K.Čiurlionio kraštietęir „Čiurlionizmo“ ekspertę Nijolę Jurkuvienę, kuri 2011-11-21 dieną darželio-mokyklos „Rūtelė“ priešmokyklinio ugdymo grupės patalpose, sukūrusi kamerinę aplinką, eksponavo Čiurlionio darbų reprodukcijas, suprantamai vaikams pasakojo apie M.K.Čiurlionį, jo gyvenimą, kūrybą, aiškindama apie sukurtuose darbuose pavaizduotus objektus, įkūnytus personažus.

Vaikai buvo ne tik aktyvūs klausytojai, bet ir pateikė klausimų, vis kėlė rankas aukštyn. Vaikai klausinėjo  apie vaikutį, pienės pūką ir tris karalius su karalienėm.

Muziejininkės N.Jurkuvienės aiškinimus lydėjo per kompiuterį sklindantys simfonijos „Jūra“garsai. Stebėtina, kad įdėmiai klausėsi ugdytiniai, kur byra „gintariukai“ ar žaidžia „jūros bangos“, o kur kyla vėjas ar šėlsta audra bei etc.

Greitai prabėgo edukacinė valandėlė skirta  M.K.Čiurlioniui, jo kūrybai. Sužinojome, kad tai – genijus, pasaulio žmogus... Jo kūryboje pinasi filosofija, astronomija, muzika, dailė. Gal mintimis jam artimi R.Dekartas, F.Nyčė, I.Kantas, Dostojevskis... Bet čia suaugusiems...? Tačiau pasaulio pažinimo, supančios aplinkos suvokimui, jos stebėjimui, analizavimui, tyrinėjimui, klausinėjimams ribų nėra. Reikia vadovautis „čia ir dabar“, keliauti nuo „žinomo prie nežinomo“, „nuo paprasto prie sudėtingo“.

Susitikimo pabaigoje ugdytiniai už apsilankymą, suteiktas žinias dėkojo menotyrininkei N.Jurkuvienei, įteikė gėlių. Įstaigos direktorė Aida Šimaitienė nuo darželio-mokyklos „Rūtelė“ bendruomenės įteikė viešniai diplomą už nuoširdų bendravimą ir bendradarbiavimą.

Atsisveikindama menotyrininkė N. Jurkuvienė kiekvieną ugdytinį apkabino, padėkojo už malonų buvimą kartu, bičiulystę. Tarsi skambėtų jos palinkėjimuose aidas apie  M.K.Čiurlionio  darbus.

Ieškokite gyvenime tiesos, gėrio, meilės, nes viskas trapu pasaulyje, todel reikia pažinti, kas vyksta.  Būkime bičiuliais, padėkime...

Po edukacinės valandėlės kūrėme raides ir išklausėme ugdytinių nuomonę. Štai keletas jų: 

Meda – Viskas patiko ir pati teta patiko (N.Jurkuvienė). Paveikslas kur maži laiveliai. Jie keliauja.

Domantas – patiko paveikslai, ypač rutulys geltonas.

Monika – kur karalius ir karalienė paima ant delno Druskininkus į rieškučias. Gražios „rašytinės“ raidės  (t.y. papuoštos).

Neda – patiko puoštos raidės.

Pija – apie paveikslus pasakojimas, garlaivis vis plaukia ir banga į dugną skandina.

Joris G. – Šaulys, muzika, patiko ir kai pasakoja. Kai čia yra saulės energija, saulės rezginys (rodo delnais į krūtinę).

Paulina – kai du karaliai pakelia saulę.

Patricija – patiko muzika

Eglė – viskas patiko

Justė – visi tie paveikslai patiko

Evita – viskas

Goda – viskas

Emilija – Toma – patiko muzika

Emilia – patiko vaikutis, pieno pūkas ir tie karalius su karaliene ir visi pasakojimai ir 3 žmonės ant durklų.

Joris P. – patiko vienas, kai šovė į drakoną, paukštį, salę.

Emilė – viskas patiko, kur vaikas žaidė su pieno pūkeliu, durklu...Liepa – tas pats kaip Emilei

Paulius – paveikslas šaulys.

Nepamirškite padėkoti autoriui
  • Elektroniniai dienynai
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 09.00 - 09.45
  • 3. 10.00 - 10.45
  • 4. 11.05 - 11.50
  • 5. 12.10 - 12.55
  • 6. 13.05 - 13.50